ADAKAH UBAT GIGI ANDA BERGULA? NAFAS ANDA BERBAU?


Assalamu 'alaikum, semoga kita semua sentiasa dalam Rahmat ALLAH/TOHAN.

Topik kali ini topik tradisi.  Paling menarik tentang ubat gigi.  Eh, kenapa nak kasi ubat gigi pulak?  Gigi sakit ke?  Kedengaran skeptikal kan, tapi tidakkah ia benar?.  Hahaha, atas sebab itulah PASO membawakan kepada pembaca semua SERBUK GIGI TANPA GULA.

Iskh, mesti ada yang tertanya2 ubat gigi aku ni ada gula ke?  Macammana nak tahu ada gula ke tidak? Haish.... Jangan bimbang.  Eksperimen mudah yang sememangnya setiap hari kita buat.  Gosok gigi.malam atau pagi tu, perhatikan ada buih2 halus tak?  Ada? Hmm.. memang sah la tu ada gula.  (bukankah gula tidak baik untuk kesehatan?  Sayangi gigi kita (lama woo nak pakai!)

Kisahnya, ini sama juga dengan air berkarbonat.  apa yang menyebabkan ia berbuih?. Gula!  Sebab itu kalau kita tak sehat, doktor sarankan minum 100+/minuman isotonik lain, tapi kurangkan @ lepaskan buih2nya supaya kurang kandungan gula dlm minuman isotonik tu.  ha3.  begitulah kisahnya.  jadi senang cakap, eloklah kita kurangkan penggunaan gula baik dlm minuman, makanan atau ubat gigi. Macammana nak kurangkan kandungan gula tu?  Goncang2 botol air isotonik tu dan buka penutupnya perlahan-lahan. Kalau ubat gigi?  Macammana nak buang gulanya?  Ha3.  Tak dapat saya bayangkan. ^_^

Oleh sebab itu PASO nak khabarkan mengenai Serbuk Gigi Tok Demang. Ini yang di sebelah ini. Dijamin halal tiada gula, pewarna mahupun perasa.  Keluarga saya dah gunakan serbuk gigi ini hampir setahun, semenjak kami gunakan Serbuk Gigi ini, dah tiada gusi bengkak, karat gigi pun tiada.   (suami saya perokok, biasalah perokok biasanya berkarat kan gigi? Tapi suami saya tidak).  Malah, hitam di celah gigi pun berkurangan, nafas berbau pun boleh dikurangkan.  Yang paling best, tak perlu beli lagi pencuci mulut antiseptik (macam lis£€¥¢§^ tu..)  Oh lupa saya nak tekankan, kami pun dah tak ada pakai pencuci mulut antiseptik tu. Meskipun pakai yang kuat (warna biru) tak rasa langsung dah pedasnya bila dah pakai serbuk gigi ni.  Best kan? Mau taknya, takde la mcm2 benda kat dlm bilik air tu... Kosnya lagi.  masanya lagi. Serbuk gigi ni dah 2 dlm 1.  Owh, lagi satu, ada sebahagian doktor gigi sendiri tidak menyarankan penggunaan pembersih mulut antiseptik ini.  Tidak kisah la apa jenama sekalipun atau apa jua jaminan yang diberikan oleh pengiklan dan kroni-kroninya.  Khabarnya ianya boleh mereputkan gigi.  

Jadi kenapa tidak berubah kpd serbuk gigi halal tanpa gula serta 2 dlm 1?  info lanjut? Sms, pm, emel saya. Tak ada masalah.  Owh ya, saya nak bagi tips ni.  Biasalah kalau gosok gigi, kita mesti gosok lidah (yang biasa ditekankan).  Sebenarnya, mesti lebih dari itu.  Pastikan kita bukan sekadar menggosok gigi serta lidah, malah pipi, gusi, bibir serta lelangit.  Nak muntah?  Mula-mula je, jika teknik kita betul, pasti tak ada rasa nak muntah tu.  Kelebihannya, keseluruhan mulut benar-benar bersih serta dapat membantu mereka yang ada masalah mulut berbau.  Semuanya dengan usaha dan Rahmat ALLAH.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Add