ATASI GOUT DENGAN BERKESAN, BONGKAR RAHSIA YANG TIDAK PERNAH DIKONGSI OLEH MANA-MANA PENGEDAR VITAMIN NO. 1 DUNIA

Kata orang, gout berpunca dari terlebih makan makanan yang banyak khasiat?  Betulkah?

Punca gout disebabkan oleh peningkatan asid urik di dalam darah. Jika peningkatan asid ini tidak disekat, ia akan membentuk “kristal asid urik” pada bahagian sendi-sendi dan ini akan menyebabkan kesakitan pada sendi yang mengakibatkan sendi-sendi menjadi sakit, bengkak dan inflamasi. Gout biasanya dirasai oleh pesakitnya di ibu jari kaki.


APAKAH KEADAAN YANG MENYEBABKAN GOUT BOLEH BERLAKU?
 1. Tekanan/Stress:  terbukti memberi kesan negatif pada badan dengan pengurangan mineral dan nutrisi serta peningkatan pengeluaran adrenalin dan hormon tekanan/stress (steroid).  Stress juga boleh menurunkan sistem imun anda, menukar paras sugar dalam darah dan menaikkan paras asid urik ke tahap tinggi.
 2. Tabiat Makan:  makanan yang salah, cara makan, masa makan dan banyak mana anda makan, secara terus memberi kesan pada kesihatan anda. Makanan yang diproses akan melemahkan sistem penghadaman, yang dengan itu melemahkan sistem imun dan seterusnya akan membenarkan gout menyerang dan berbagai lagi penyakit akan muncul.  Makanan yang menyebabkan gout ialah makanan yang berasid. Contohnya seperti kopi segera, sos, kicap, buah masam dan berwarna kuning, jeruk, minuman bergas, makanan ringan, mee segera dan sebagainya. 
 3. Berat badan:  Berat badan yang melebihi.  Umum mengetahui berat badan boleh menjadi faktor utama punca pelbagai penyakit.  Kalori yang masuk, jika tidak digunakan dalam bentuk tenaga yang sama dengan jumlah kalori yang keluar, boleh menyebabkan kegemukan.
 4. Gula:  Gula terutamanya gula yang diproses menjadi produk hiliran lain.  Contohnya, gula kapas, gula putih, halwa dll.  Terlalu banyak gula akan menyebabkan keradangan dan ia adalah penyebab utama kebanyakan penyakit yang diketahui termasuk gout. 
 5. Antibiotik:  Antibiotik itu sendiri bermaksud melawan kehidupan dan itulah apa yang dilakukannya. Antibiotik melenyapkan semua organisma dalam badan, termasuk yang baik dan diperlukan oleh sistem kesihatan.  Ramai orang menghadapi masalah disebabkan oleh ketidakseimbangan mikroorganisma sihat yang diperlukan untuk penghadaman yang baik dan sistem imun yang berkesan.  Ramai juga yang mengambil antibiotik akhirnya menderita dengan sistem imun yang lemah akibat pergantungan kepada antibiotik tersebut.
 6. Merokok: Akan menyebabkan kadar urik asid bertambah di dalam darah serta mengurangkan pengaliran gas oksigen yang mencukupi untuk meneutralkan darah.
 7. Glucagon:  Peranan ini dimainkan oleh pankreas melalui rembesan glucagon. Glucagon berfungsi untuk menukarkan karbohidrat dan lemak menjadi tenaga.  Bahan yang tinggi urik asid semuanya akan ditukarkan menjadi lemak dan kandungannya yang banyak didalam darah menjadikan glucagon tidak dapat dirembeskan secara mencukupi. Akibatnya glucagon tidak dapat dirembeskan sepenuhnya. Percubaan pankreas untuk merembeskan glucagon secara berterusan akan melemahkan pankreas.  Baki urik asid yang berlebihan akan terkumpul yang menimbulkan masalah kesihatan termasuk potensi gout.
 8. Pemikiran/Perasaan:  Pemikiran yang negatif terutama berkaitan dengan "keperihatinan" seperti ambil berat, cemburu, ,dengki, khianat, hasad dan sebagainya. Sifat negatif akan mengganggu proses rembesan semulajadi jus-jus pankreas termasuk glucagon.

CARA ATASI:
 1. Allopurinol(Lopurin, Zurinol, Zyloprim).  Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan kandungan asid urik dalam darah melalui kaedah “memperlahankan pengeluaran asid urik. Kemungkinan kesan sampingan ubat ini ialah gatal kulit, perut meragam dan kadang-kadang boleh juga menyebabkan kesan alergi pening dan sakit otot. Sebenarnya ubat allopurinol tidak menyembuhkan gout, ia hanya sekadar memperlahankan pengeluaran asid urik dari tubuh.
 2. Pain killer/ubat kurangkan bengkak:   dipreskripsikan memang kelihatan seperti ubat ajaib kerana ia memberikan kesan positif dalam jangka masa singkat selepas pengambilannya iaitu selepas beberapa jam.  Tetapi sebenarnya ia merosakkan buah pinggang.
 3. Rawatan Pankreas (sekiranya peringkat awal)
 4. Rawatan Tulang (sekiranya peringkat kronik)
 5. Rawatan Hidroterapi Ais - rawatan memecah dan mengurai urik asid dan merawat gout.

VITAMIN CADANGAN - BAGI YANG BIJAK MEMBUAT PILIHAN SEMULAJADI TANPA KESAN SAMPINGAN
 1. Performance Drink (PD) – untuk atasi dehidrasi badan supaya asid urik boleh sentiasa diproses keluar.
 2.  Alfalfa – alfalfa untuk detox dgn pengambilan air yang banyak atau dgn bantuan PD (bagi  yang kurang minum air).  Ia juga menghasilkan reaksi alkali dalam darah serta merupakan sumber potasium yang baik seperti kentang.
 3. Omegaguard – mengelakkan radang sendi.
 4. Vitamin C – mengurangkan asid urik dgn pengambilan air yang banyak serta mengurangkan bengkak.
 5. DTX Complex - mengurangkan kadar toksin.
 6. B-complex - diperlukan bagi meningkatkan metabolisma.
 7. Herb Lax - mengurangkan kadar toksin.
 8. Zinc - meningkatkan metabolisma protein serta memperbaiki tisu-tisu sendi.
 9. Vitamin E - memperbaiki peredaran dan meneutralkan radikal bebas.

TIPS
 1. Mengamalkan makan timun boleh membantu menguraikan urik asid yang amat degil dan sebati dengan kapilari darah yang sangat halus dan tidak lancar pergerakan darahnya.
 2. Mengamalkan makan minyak zaitun membantu menyeimbangkan kadar keasidan dan kealkalian di dalam darah. Oleh itu, pembentukan urik asid tidak mudah berlaku malah ia mudah diuraikan menjadi tenaga dan mengurangkan bebanan di bahagian organ pankreas dan hati.
 3. Makan ceri merah 10 – 20 biji sehari utk sebulan pertama, seterusnya 10 biji sehari sehingga reda.
 4. Elakkan makanan yang diproses, seperti jeruk kering atau jeruk basah, mee segera, mee kuning, kekacang, dll
 5. Kurangkan stress dan merokok.
 6. Jaga hati dan pemikiran.

Pilihan di tangan anda!!!.. Tips, vitamin cadangan dan jenis ubatan telah saya kongsikan.  Sudah tentu bagi yang bijak, memilih cara yang lebih elok dan tanpa risiko jangka masa panjang atau pendek.  Jika dilihat pada senarai vitamin cadangan itu memang banyak, sampai 9 jenis.  Tapi, bukan semua itu perlu, ada yang boleh digugurkan.  Tetapi untuk kesan terbaik, selain dari pilihan dari 9 jenis itu, dua jenis ini wajib di ambil bagi sesiapa yang dalam proses penyembuhan, tak kira apa jua jenis simptom yang dialami. Apakah ia?  Ha.. ini ekslusif, kena tanya saya dahulu.  Kenapa?  Sebab ia eksklusif kan?  Kalau saya nyatakan di sini, tidaklah ia ekslusif lagi.  Dan percayalah, tiada mana-mana ID Shaklee yang menyarankan vitamin-vitamin yang saya sarankan ini.  Rata-rata menyarankan vitamin yang sama.  Tak percaya?  Google lah!!!  Itu istimewanya P.A. Kami berusaha sedaya upaya memberikan yang terbaik dengan pilihan yang lebih banyak bagi anda!!!  Tak perlu bimbang, dari segi nak memilih.  Tanya kami!!!   

Jangan berlengah lagi.  Pilihan di tangan anda, untuk diri sendiri atau diri yang tersayang, bebas bergerak seperti dahulu, atau pergerakan yang terbatas.  Siapa lagilah yang nak jaga badan kita, kalau bukan kita sendiri.  Pasti anda tak lupa yang badan adalah anugerah dan amanah dari Tohan untuk kita jaga sampai kembalinya kita kepadaNya.  Owh, tidak lupa juga, jaga perut, beerti jaga makan.  Bukankah perut itu rumah penyakit?


Hubungi kami segera! Perkhidmatan kami sentiasa 24 jam sehari, 7 hari seminggu! 0162972050 / suteracitra@gmail.com / fb page: Pesona Asli Shaklee Online atau isi borang ini: http://vitaminibumenyusu.blogspot.com/p/tempahan.html

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Add